Ga naar de inhoud

Kennismaking en gratis rondleiding

Het is vanzelfsprekend dat in Oostende "De Stad aan Zee" het "Documentatiecentrum voor Stamboomonderzoek en Familiegeschiedenis", aandacht besteedt aan thema's die gerelateerd zijn aan de zee.

Naast de klassieke archiefbronnen werd eveneens aandacht besteed aan de vissersbevolking en haar geschiedenis, waarbij wij ons focussen op de "Vissersopstand van 1875" en de "Oostendse Rederij" ("De Rode Vloot"). Een ander maritiem aandachtspunt was een fragment uit de geschiedenis van de Belgische Marine (Zeemacht), tijdens de oorlog van 1940-1945 "The Royal Navy Section Belge". Hierbij hebben wij geput uit onze verzameling rouwprentjes (820 000), waarbij we heel wat marinemensen uit deze periode terug vonden.

Grote en algemene onderwerpen bleven ongewijzigd, zo ondermeer de "tijdslijnen", bijzonder nuttig om een betere kennis te verwerven van het tijdperk waarin onze voorouders leefden. Maar ook een aantal onverwachte bronnen zoals grafzerken, een stenen of gietijzer archief, waar meer informatie op staat dan men denkt.

Tenslotte werd ook de nodige aandacht besteed aan de "militaire archieven" met een aantal nuttige voorbeelden en aan de "weerstand". Kortom, heeft U interesse om ooit uw familiegeschiedenis op te zoeken, dan is het Centrum voor Familiekunde Vlaanderen Regio Oostende "the place to be".

Iedere rondleiding wordt afgerond met een bezoek aan de leeszaal van het documentatiecentrum, waar men kan kennis maken met de goed gevulde bibliotheek (ruim 15 000 boeken), de verzameling van circa 2 000 000 overlijdensberichten (rouwprentjes, rouwberichten …) en talrijke andere bronnen. De rondleiding wordt afgesloten met een demonstratie van de diverse Familiekundige (genealogische) computerprogramma’s. En heeft U zin om nog wat na te praten, dan kan dat in het folkloristisch "Estaminet". Deze rondleidingen zijn gratis.

Praktisch: het liefst minimum 4 personen, of in geval van groepen of verenigingen, na afspraak vooraf wat het aantal personen en de data betreft.

Neem gerust contact op via e-mail: info@fv-oostende.be

Met steun van:
Openingsuren:
  Maandag: 19.00 u. - 22.30 u.
  Woensdag: 13.00 u. - 17.30 u.
  Vrijdag: 19.00 u. - 22.30 u.
  Zaterdag: 13.00 u. 17.30 u.

Terug naar de inhoud